Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Kennisavond dementie met prof. dr. Erik Scherder zorgt voor avond vol verbinding en energie

Atlant doet onderzoek bij mensen met dementie. Wat is de invloed van muziek, licht en een verrijkte omgeving op mensen met dementie? Die vraag stond centraal tijdens de kennisavond dementie op Heemhof op dinsdag 28 mei 2024.

Naasten, vrijwilligers en medewerkers genoten eerst van heerlijk eten tijdens een walking diner en een interessante informatiemarkt. De avond werd afgetrapt door het mantelkoor van Atlant. Onder leiding van Ann ter Woerds, muziekagoog bij Atlant, zongen bewoners, naasten en medewerkers samen prachtige nummers. Ontzettend bijzonder om deze samenwerking te zien!

De invloed van een verrijkte omgeving

Wanda Lansbergen, directeur bij Atlant, heet de bezoekers vervolgens van harte welkom. En introduceert Prof dr. Erik Scherder. Hij legt in een energieke presentatie uit wat het effect is van een verrijkte omgeving op onze hersenen en wat dit betekent voor mensen met dementie. Hoe houd je de kwaliteit van leven goed? Een ding kunnen we je al wel verklappen; stil blijven zitten is geen optie!

Onderzoek bij Atlant

Angela Prins, psycholoog bij Atlant, doet samen met prof. Dr. Erik Scherder onderzoek naar de invloed van een verrijkte omgeving en biodynamische verlichting op dementie. Ze gaf een update van haar onderzoek en deelt de nieuwste inzichten vanuit de literatuur. Vervolgens was het woord aan Carlijn van der Eng, muziektherapeut bij Atlant. Zij deed onderzoek naar de invloed van geïndividualiseerde muziek op apathie bij mensen met dementie. Ze nam de zaal mee in haar onderzoek, waarbij de eigen beleving een belangrijke rol speelde. Ook hier ontkwamen de mensen er niet aan om alleen te luisteren; op interactieve wijze werd ook hier de zaal geactiveerd.

Al met al weer een zeer geslaagde avond van deze derde editie van de kennisavond dementie.